Het 3D toernooi vindt meestal plaats over 1 of 2 dagen in het weekend en bevat ongeveer 28 a 30 targets per dag.
De targets die tijdens het 3D schieten worden gebruikt plaatst de organisatie in een groot gebied op verschillende afstanden tussen de 5 en 50 meter.
Sommige organisaties hebben er wel eens een uitdagend schot tussen zitten van boven de 50 meter, maar dat zijn uitzonderingen.
Controleer bij het aanmelden altijd welke type bogen en pijlen er zijn toegestaan. Houten bogen en houten pijlen zijn altijd welkom maar het verschilt per toernooi of andere boogtypen en pijlen welkom zijn.
Men schiet vanaf een plok, dat is een houten paaltje met een bepaalde kleur waar de schutter achter moet staan om te schieten.
Aan het begin van de wedstrijd wordt duidelijk gemaakt vanaf welke kleur je moet schieten.
De ploks staan op verschillende afstanden van het doel. Je kunt je voorstellen dat een aspirant een andere kleur/afstand heeft dan een volwassen schutter.
Maar ook de boogklassen bepalen vanaf welke kleur je moet schieten.
Hoewel plezier voorop staat, worden er meestal op een fanatieke doch sportieve manier de scores bijgehouden op een apart scorebriefje.
Op het briefje staat vaak wel hoe de scores geteld moeten worden.
In de regel krijg je 3 pogingen om het doel te raken en de verschillende gebieden op het dier geven aan wat de score is per poging.
Er zijn ook varianten waarbij bijvoorbeeld maar 1 pijl mag geschoten worden een ‘hunter doel’ of een ander voorbeeld is een durf doel waarbij het risico bestaat dat als het doel niet geraakt wordt er kans is dat pijl stuk gaat.
De afstanden variëren tot ongeveer 55 meter en doorgaans zijn alle afstanden onbekend.
Er zijn verschillende wedstrijdvormen in het 3D schieten, en afhankelijk van de regels varieert de puntentelling en schiet je slechts 1 of maximaal 3 pijlen per doel.